Loading color scheme

JWM Metaalservice is toeleverancier van machine- en apparatenbouwers in Nederland. We streven ernaar onze klanten zoveel mogelijk toegevoegde waarde per kg te leveren, in de vorm van kwaliteit, snelheid, kostenvoordeel en logistiek gemak. Dit doen we door een groot aantal metaalbewerkingen onder één dak aan te bieden:

Lasersnijden, watersnijden en plasmasnijden

Lasersnijden

Lasersnijden kan perfect toegepast worden bij dun materiaal tot circa 20mm. Een lasersnijder is erg nauwkeurig. Dit zorgt voor een fijne snede en zorgt dit voor weinig materiaalverlies. Kost technisch brengt het lasersnijden ook veel voordelen met zich mee. Door de hoge snelheid, betrouwbaar snijproces, hoge precisie en moderne nest technologieën wordt er vrijwel foutloos gewerkt en wordt er veel materiaal bespaart. Dit maakt dat het lasersnijden niet meer weg te denken is uit de metaalindustrie.

De volgende materialen en diktes verwerken wij op onze lasers:

Staal t/m 20mm
RVS t/m 20mm
Aluminium t/m 12mm
Messing t/m 6mm
Koper t/m 5mm

Buis lasersnijden

Met onze buislasermachine snijden wij buizen en profielen in elke gewenste vorm. Snijden is mogelijk tot buizen met een diameter van Ø 254 mm en kokers met een afmeting van 180 x 180 mm. Beide met een maximale product lengte van 6000 mm.

Door de huidige (3D) software zijn er steeds meer ontwerpmogelijkheden bij gekomen, welke niet altijd goed uit te voeren waren door middel van zagen, boren en frezen.

De combinatie van software en het gebruik van de 3D buislasermachine biedt deze mogelijkheden wel. Voorheen (te) complexe ontwerpen kunnen nu gedetailleerd uitgevoerd worden.

Een buislaser zorgt ervoor dat lasmallen en handmatig meten overbodig worden omdat bijvoorbeeld pen-gat verbindingen zeer nauwkeurig gesneden kunnen worden. Laswerk en de kans op fouten worden hierdoor geminimaliseerd.

Watersnijden

Bij het waterstraalsnijden wordt water gemengd met een slijtmiddel (abrasief) en onder hoge druk gebracht en via een spuitmond op het materiaal gespoten. Er wordt tijdens het snijden geen warmte in het materiaal gebracht.

Waterstraalsnijden is mogelijk met de meest uiteenlopende materialen, zoals koper, messing, brons, overige metalen, kunststoffen, composieten, natuursteen, glas, hout en rubber.

Watersnijden kan in de volgende 5 verschillende kwaliteiten:

Q1: Scheiden van materialen
Q2: Ruwe snede kwaliteit
Q3: Gemiddelde snede kwaliteit
Q4: Goede snede kwaliteit
Q5: Perfecte snede kwaliteit
Image

Plasmasnijden

Plasmasnijden is een snijtechniek van plaatmetaal met behulp van plasma, je kunt het globaal vergelijken met een gecontroleerde bliksemstraal. Het plasma wordt met een elektrische vlamboog opgewekt. Een met een plasmasnijmachine gemaakte snede is aan de bovenkant afgerond, waardoor er voor het afwerken vaak nog een nabewerking nodig is.

Door de warmte die vrijkomt bij het plasma snijden kan er enige vervorming van het materiaal optreden of uitharding van de snijkant.

Plaat(ver)vorming

Kanten

Met het brede scala aan mogelijkheden binnen JWM brengen we uw plaatwerk vakkundig in vorm. De nieuwe industriële robot arm in combinatie met een kantbank van LVD(DYNA-CELL) levert extra capaciteit voor grote repeterende opdrachten.

Middels geavanceerde software worden uw uitslagen bepaald. We beschikken over een groot assortiment van Wila en LVD gereedschappen. Ook hebben wij zelf ontwikkelde hulpstukken om uw kantwerk zeer zorgvuldig uit te voeren.

Onze grootste kantbank heeft een bereik van 4 meter en een perscapaciteit van 220 ton. Hiermee zijn we in staat grotere werkstukken te kunnen kanten.

Robotkanten

De compacte, gerobotiseerde productiecel combineert een Dyna-Press 40/15 met een Kuka-robot. De machine is snel en eenvoudig te programmeren. Deze combinatie is gemaakt om vol automatisch klein tot middelgrote producten te kanten.

De industriële Kuka robot behandelt werkstukken tot 25 kg met volle bereikbaarheid over de hele cel.

Persen

Persen van contouren door dunne platen of het indrukken van BV product code of heatnummer. Verder kunnen we bv persmoeren aanbrengen in uw plaatwerk.

Zagen

JWM huisvest verschillende zaagmachines voor het zagen van dik stafmateriaal tot automatisch serie werk van dunne buizen. Het zagen van kunststof zoals nylon en POM materiaal behoort ook tot de mogelijkheden. Tevens kunnen de zaagmachines onder een hoek snijden.

Walsen

Wij walsen kleine en dunner producten zoals bv lampenkappen. Voor het grotere werk kunt u ook bij ons terecht, ons netwerk is groot en zo vinden we een plek voor uw groter walswerk.

Lassen

Robotlassen

Onlangs zijn er twee Cobots geïnstalleerd op onze nieuw vormgegeven lasafdeling. Omdat de vraag naar automatisering, hogere efficiëntie en meer capaciteit bleef groeien.

Deze vraagstukken zijn opgevangen door twee Cobots, dit maakt het laswerk sneller, kwalitatief beter, efficiënter en ook leuker voor de lasser. Vooral bij grotere series met repeterend werk is de optie voor de robot arm zeer kosten efficiënt.

Puntlassen

Bij puntlassen wordt een puntvormige las gemaakt door een grote elektrische stroom door een klein oppervlak van het werkstuk te laten lopen, die het metaal ter plaatse doet smelten. Dit wordt vaak toegepast bij staal of roestvast staal, maar bruikbaar om aluminium of gegalvaniseerd staal te lassen.

De lagen plaatmateriaal die gelast moeten worden, worden met kracht ingeklemd tussen twee elektroden. Via deze elektroden wordt kortdurend een zeer grote elektrische stroom door het materiaal gestuurd. Deze stroom veroorzaakt de grootste warmteontwikkeling op de plaats waar de elektrische weerstand het grootst is.

Stiftlassen

Stiftlassen of boutlassen is een lasprocedé waarbij een metalen staafje vanuit een pistool aan een ondergrond wordt gehecht.

Stiftlassen wordt vooral gebruikt om metalen pennetjes of kleine bouten (men spreekt dan ook wel van 'boutlassen') of andere kleine dingen zoals bussen met binnen-schroefdraad, op een plaat te bevestigen.

Door de aanwezigheid van een elektrische boog en een smeltbad en door het toepassen van grote druk, is stiftlassen een combinatie van booglassen en druklassen.

MIG/MAG-lassen

Bij MIG/MAG wordt een constante spanning gebruikt, in tegenstelling tot TIG-lassen en lassen met beklede elektrode, waar een constante stroom wordt gebruikt.

MIG/MAG-lassen is van de meest gebruikte lasprocessen door zijn veelzijdigheid en snelheid. Het is zo populair wegens de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt.

TIG-lassen

TIG-lassen behoort tot de categorie 'elektrisch booglassen'. De techniek werkt met een niet-afsmeltende elektrode van wolfraam, waaraan soms kleine hoeveelheden andere stoffen worden toegevoegd om de kwaliteit van de lasboog te verbeteren. Lastoevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd.

Bij dit lasproces wordt een constante stroomsterkte gebruikt, in tegenstelling tot MIG/MAG-lassen of OP-lassen, waar een constante spanning wordt gebruikt. Er wordt een stabiele plasmaboog opgebouwd tussen elektrode en werkstuk, waarbij deze elkaar nooit aanraken.

In tegenstelling tot MAG-lassen wordt hier als beschermgas altijd een inert gas (edelgas) gebruikt, omdat andere gassen bij de zeer hoge temperaturen ontleden en reactieve stoffen geven die het materiaal aantasten.

Met TIG-lassen kan een zeer hoge laskwaliteit bereikt worden. Veel mensen beschouwen TIG-lassen als een moeilijke vorm van lassen, doordat - in tegenstelling tot bij het lassen met beklede elektrode en het MIG/MAG-lassen - het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd moet worden. Er zijn dus doorlopend twee handen nodig.

Verspaning

Frezen CNC

CNC frezen is een bewerking waarbij materiaal wordt verwijderd. Waarbij frezen eerst handmatig gebeurde, maken wij nu gebruik van een CNC aangestuurde machines. Bij het CNC frezen maken wij onderscheid tussen mee- en tegenlopend frezen. Bij het meelopend frezen wordt de rotatie van het gereedschap als de voeding in dezelfde richting gehouden. Bij het tegenlopend frezen wordt de rotatie en de voeding in tegenovergestelde richting gebruikt. Twijfelt u wanneer u mee- of tegenlopend frezen moet toepassen? Neemt u gerust contact op met één van onze specialisten.

Vijf assig verspanen

Om de meest complexe producten te frezen maakt JWM gebruik van een onlangs geïnstalleerde vijf asser. Het grote voordeel van deze freesmethode is dat je de bewerking aan alle kanten(5) kan doen. Vijf assig frezen is de meest geavanceerde techniek in de verspaning en biedt veel voordelen.

Draaien CNC

Draaien gebeurt in een proces waarbij er snijbewegingen worden uitgevoerd. Het draaien wordt bij ons toegepast op zowel CNC aangestuurde draaibanken als op een conventionele draaibank. Er zijn een aantal mogelijkheden om CNC draaien bij ons toe te passen. CNC draaien kan op alle metalen worden toegepast alsook op de meeste kunststoffen zoals POM en nylon.

Een voorbeeld is het langsdraaien dat vooral toegepast wordt voor het vervaardigen van cilindrische assen waarbij de beitel zich in een rechte lijn verplaatst. Naast het langsdraaien zijn er nog een aantal mogelijkheden voor CNC draaien. Hierbij kunt u denken aan profieldraaien, dwarsdraaien, conusdraaien of steken. Vraagt u gerust naar alle mogelijkheden van CNC draaien bij één van onze specialisten!

Draaien Conventioneel

Ook voor het conventioneel verspanen kunt u terecht bij JWM. Dit wordt vaak ingezet voor prototypes, kleine series. In de praktijk blijkt dan ook dat deze machines nog behoorlijke bezetting hebben en eigenlijk onmisbaar zijn.   

Contour bewerking

Vloeiboren

Vloeiboren maakt gebruik van een zeer hittebestendig puntig maar niet scherp voorwerp. Dit wordt met hoog toerental en druk tegen een werkstuk gedrukt. Daardoor wordt plaatselijk veel wrijvingswarmte ontwikkeld, waardoor het materiaal plastisch-vloeibaar wordt. De vloeiboor 'zakt' dan door het werkstuk heen, onder vorming van een gat. Het vervloeide materiaal gaat niet verloren maar vormt een bus rond dat gat. Die bus heeft een lengte van ongeveer driemaal de oorspronkelijke wanddikte.

Door de vorming van de bus is het mogelijk om voorwerpen (bv. bouten) met een grote sterkte te bevestigen in zeer dun plaatmateriaal.

Soevereinen

Soevereinen is het maken van een schuine rand aan een gesneden of geboord gat. Gaten worden meestal gesoevereind om de kop van een schroef niet boven het oppervlak uit te laten steken.

Tappen en boren

Bij JWM kunnen hebben we verschillende tap/boor-armen waarmee wij uw gaten in producten kunnen voorzien van schroefdraad.

Ontbramen

Machinaal ontbramen

Het ontbramen van klein en groot plaatwerk is voor ons geen probleem. Ons machine park is uitgerust met diverse ontbraammachines die zowel groot als klein plaat werk aan kunnen.

Trommelen

Een trommel(rondvibrator) voorzien van slijpstenen zorgen voor een braamloos eindproduct. De trommel is gemaakt voor kleine producten.

Coaten en verduurzamen

Poedercoaten

Poedercoaten is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een geaard werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten wordt.

Thermisch verzinken

Thermisch verzinken is een veelgebruikte methode van verzinken, bedoeld om staal of ijzer te beschermen tegen corrosie. Het verzinken zorgt voor een beschermende laag van zink, die het metaal tegen corrosie beschermt.

Elektrolytisch verzinken

Bij elektrolytisch verzinken slaan zinkionen neer op het werkstuk. Hierbij wordt gebruikgemaakt van elektriciteit. De deklaag die ontstaat is dun, glanzend en corrosiebestendig.

Chemisch zwarten

Door het dompelen in een warm (140-145°C) alkalisch bad ontstaat in en op het oppervlak een chemische reactie. Dit resulteert in een uniform diep zwart uiterlijk met een beperkte corrosiebestendigheid.

Na het zwarten worden de onderdelen meestal extra geconserveerd met een olie of een was om een betere corrosiewering te waarborgen.

Anodiseren

Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium te voorzien van een oxidelaag.

Anodiseren gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Daarna kan door afsluiten van de poriën (sealen) de corrosiebestendigheid worden verbeterd.

Beitsen

Beitsen van metaal betreft behandeling van metalen met (zwakke) zuren. Door beitsen wordt de oppervlakte diepgaand gereinigd en wordt bijvoorbeeld de oxidelaag verwijderd. Beitsen gebeurt daarom als voorbereiding voor het aanbrengen van een extra oppervlaktelaag.

Stralen

Stralen is het voorbehandelen van staal vóór het aanbrengen van verf en aanverwante producten. Het is als het ware het opruwen en reinigen van het oppervlak van een stalen product. Door middel van stralen kunnen wij de walshuid, oude verflagen, roest en andere mogelijke verontreinigingen van het staal verwijderen.

Glasparelstralen

Glasparelstralen of micropeenen is een bewerkingstechniek, waarbij met glazen kogels (glasparels) een oppervlak van een relatief zacht materiaal wordt bekogeld. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen verbeterd. Wordt daarentegen gebruikgemaakt van gebroken glaskorrels, dan wordt het oppervlak ontdaan van verontreinigingen en opgeruwd. In dat geval is de bewerking gelijk aan die van zandstralen. In plaats van zand wordt dan glas gebruikt. Het is dus zeer belangrijk om bij het glasparelstralen, om het oppervlak te verbeteren, geen gebroken glazen korrels te gebruiken.